MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia i chorób...
fot. dolgachov/123rf.com

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Sól

Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy, zawału serca i udaru. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, czyli jednej małej łyżeczki na dobę. Tymczasem niemal wszystkie gotowe produkty, które kupujemy w sklepie zawierają duże ilości soli. Robiąc więc żurek weźmy pod uwagę wszystkie składniki jakie do niego dodajemy. Kiełbasa, boczek, zakwas czy gotowe mieszanki przypraw do zupy pojedynczo zawierają już sporą ilość soli, a dodane do jednego dania łącznie mają jej dużo więcej. W ten sposób łatwo przekroczyć dzienną normę sodu w diecie. Lepiej więc już nie dosalać dodatkowo zupy.

Zobacz również

Polska deblistka odpadła w pierwszej rundzie w Rabacie

Polska deblistka odpadła w pierwszej rundzie w Rabacie

Kto zastąpił prezydenta Iranu? Oto przywódca kraju na... 50 dni

Kto zastąpił prezydenta Iranu? Oto przywódca kraju na... 50 dni

Polecamy

Tygodniowy przegląd prasy w Głuchołazach, (12.05-18.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Głuchołazach, (12.05-18.05.2024)

Mubi Dub it Tuning Festival 2024. Program, bilety, atrakcje

Mubi Dub it Tuning Festival 2024. Program, bilety, atrakcje

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować