Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cząber to aromatyczna przyprawa i pożyteczne zioło. Nie jest...
fot. Agnieszka Kwiecień, Nova (wikimedia.commons CC BY-SA 4.0)

Zioła w ogrodzie - dla smaku, zdrowia i urody. Polecamy 15 ziół, które warto mieć i podpowiadamy, jak je uprawiać i wykorzystać

Cząber

Cząber to aromatyczna przyprawa i pożyteczne zioło. Nie jest ono bardzo popularne, ale warto na nie zwrócić uwagę, tym bardziej, że najcenniejsze są jego młode pędy, o które najłatwiej przy własnej uprawie.

Cząber działa m.in. rozkurczowo, przeciwbólowo, poprawia trawienie, ma też działa wykrztuśne i odkażające (zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie). Ponadto jest znakomitą i dość wszechstronną przyprawą o lekko pikantny smaku. Jest bardzo popularny w kuchni bałkańskiej (to podstawa mieszanki przypraw zwanej czubrica). Pasuje do wielu potraw i sałatek, mięs i warzyw oraz strączkowych.

Uprawa. Uprawia się i stosuje dwa gatunki cząbru – ogrodowy i górski (na zdjęciu). Mają zbliżone właściwości i wymagania, ale ogrodowy jako roślina jednoroczna, a górski – wieloletnia (w gruncie wymaga zabezpieczenia przed mrozem). Nasiona cząbru sieje się w drugiej połowie kwietnia. Ważne, żeby tylko minimalnie były przykryte ziemią, bo do kiełkowania potrzebują światła. Poza tym cząber potrzebuje maksimum słońca i przepuszczalnej, wapiennej ziemi. Bardzo dobrze znosi suszę.
licencja CC BY-SA 4.0

Zobacz również

PGE Spójnia Stargard przegrała pierwszy mecz ćwierćfinału Orlen Basket Ligi

PGE Spójnia Stargard przegrała pierwszy mecz ćwierćfinału Orlen Basket Ligi

Obchody Święta 3 Maja w Zadzimiu 2024 ZDJĘCIA

Obchody Święta 3 Maja w Zadzimiu 2024 ZDJĘCIA

Polecamy

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi

Używasz go zamiast kremu z filtrem? Narażasz się nawet na raka skóry

Używasz go zamiast kremu z filtrem? Narażasz się nawet na raka skóry