Dlaczego jemy niektóre produkty, choć przez cały czas słyszymy, że są niezdrowe? Niestety, nie są to świeże owoce i warzywa, tylko przemysłowa żywność. Takie produkty są gotowe do jedzenia (lub bezpośredniego przygotowania), a przy tym bardzo smakowite, bo mają w tym celu odpowiednio zaprojektowany skład. Niestety, ceną za to jest wysoki poziom tłuszczu, cukrów, soli, dodatków wzmacniających smak, aromatyzujących i innych funkcjonalnych substancji „E”. Wciąż jednak sięgamy po przekąski i dania fast food dlatego, że wysokoprzetworzone jedzenie działa uzależniająco.
Przeczytaj też:
Jako niewymagające przygotowania, przemysłowe jedzenie musi być jednak nie tylko przetworzone, ale też odpowiednio utrwalone, a efektem jest spadek zawartości, a nawet utrata wielu związków odżywczych i smakowych. To sprawia, że wiele takich wyrobów nie zapewnia żadnych korzystnych składników, tylko szkodzi.
Sprawdź, które produkty są najbardziej szkodliwe i nie należy ich jeść na co dzień!
Dowiedz się także na temat:
Zadbaj o optymalne trawienie
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody
- Dwóch ukraińskich żołnierzy zadźganych nożem w Niemczech. Sprawcą... Rosjanin
- QUIZ Test MultiSelect 2024 - oto legendarny test do policji. Zmora rekrutacji!