Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mazurek wielkanocny. Przepis łatwy i tradycyjny. Najlepsze ciasto na stół wielkanocny

Mat
Prosty przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy z orzechami i bakaliami.
Prosty przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy z orzechami i bakaliami. 123rf
Prosty przepis na pyszny mazurek wielkanocny! Wielkanoc nie może się obejść bez takiego ciasta jak tradycyjny i dobry mazurek wielkanocny. Jaki jest łatwy przepis na mazurek na kruchym cieście? Sprawdź naszą recepturę!

Mazurek to idealne ciasto na Wielkanoc

Jest to tradycyjne, niskie i słodkie ciasto wywodzące się typowo z kuchni polskiej.

Mazurki piecze się w okresie Wielkanocy. Jaki powinien być dobry mazurek? Spód ciasta najczęściej jest kruchy, zaś idealnym dodatkiem jest masa kajmakowa. Można także dodać bakalie i świątecznie przyozdobić.

Taki mazurek chcemy Wam właśnie dziś polecić. Jego przygotowanie jest bajecznie proste! A smak? Mmmm! Palce lizać!

Prosty przepis na mazurek wielkanocny

Przepis na mazurek kajmakowy z orzechami i bakaliami.

Składniki na kruchy spód

  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki
Mazurek wielkanocny. Spód ciasta najczęściej jest kruchy, zaś idealnym dodatkiem jest masa kajmakowa.
Mazurek wielkanocny. Spód ciasta najczęściej jest kruchy, zaś idealnym dodatkiem jest masa kajmakowa.

Przygotowanie spodu ciasta. Instrukcja krok po kroku

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką masę
  2. Przesiać mąkę i wymieszać z masą maślaną
  3. Wyrobić ciasto i uformować z niego kulę
  4. Zawinąć w folię spożywczą
  5. Włożyć do lodówki na godzinę
  6. Po tym czasie wyjąć masę z lodówki, odwinąć folię i dokładnie rozwałkować
  7. Włożyć blat ciasta do wysmarowanej masłem foremki
  8. Równomiernie rozłożyć całe ciasto, pamiętając, by "postawić" także brzegi na wysokość ok. 1 cm
  9. Piec ok. 15 min w 190 stopniach Celsjusza
  10. Wyjąć, gdy nabierze złocistego koloru, pozostawić do ostygnięcia

Przeczytaj także: NAJPIĘKNIEJSZE ŻYCZENIA NA WIELKANOC. WYŚLIJ KARTKĘ LUB SMS DO BLISKICH!

Składniki na masę kajmakową

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki cukru
Mazurek to idealne ciasto na Wielkanoc. Jest to tradycyjne, niskie i słodkie ciasto wywodzące się typowo z kuchni polskiej.
Mazurek to idealne ciasto na Wielkanoc. Jest to tradycyjne, niskie i słodkie ciasto wywodzące się typowo z kuchni polskiej. pixabay

Przygotowanie masy na mazurek. Krok po kroku

  1. Śmietankę i cukier zagotować w rondelku, stale mieszając
  2. Gotować na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowej barwy
  3. Zdjąć z ognia, zaczekać, aż masa przestygnie
  4. Posmarować spód mazurka
  5. Ozdobić bakaliami i orzechami

Potrawy wielkanocne. PRZEPISY na Wielkanoc według opolskich gospodyń

Wielkanocne przepisy opolskich blogerów kulinarnych. Wypróbujcie!

Oleśniczanka na Ogólnopolskich Biegach Przełajowych w Kobylej Górze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto