MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Brukselka to niskolaloryczne warzywo – w 100 gramach...
fot. ulleo/Pixabay

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Brukselka dla osób na diecie i z wysokim cholesterolem

Brukselka to niskolaloryczne warzywo – w 100 gramach surowego warzywa (ok. 5-6 średnich sztuk) znajdziemy zaledwie 43 kcal, a w gotowanej jeszcze mnie, bo 36 kcal. Brukselka ma również niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez diabetyków i osoby z insulinoopornością. Jest dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K i A oraz kwasu foliowego. Dostarcza także potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku.

Ze względu na zawartość silnego antyoksydantu, jakim jest sulforafan brukselka może wspomagać układ odpornościowy i być pomocna w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Może być także elementem profilaktyki antymiażdżycowej i przeciwnowotworowej. Brukselka polecana jest również osobom starającym się od dziecko.

Zobacz również

Noc Muzeów z Hanną Bakułą i rycerzami. To trzeba zobaczyć

Noc Muzeów z Hanną Bakułą i rycerzami. To trzeba zobaczyć

Fundacja Ronalda McDonalda zaprasza bezpłatne badania USG dzieci w Krakowie

NOWE
Fundacja Ronalda McDonalda zaprasza bezpłatne badania USG dzieci w Krakowie

Polecamy

„Koniec marzeń”? Wrażenia ósmoklasistów po egzaminie z matematyki

„Koniec marzeń”? Wrażenia ósmoklasistów po egzaminie z matematyki

Smażony ryż z jajkiem na obiad. Sposób na obiad ze składników prosto z lodówki

Smażony ryż z jajkiem na obiad. Sposób na obiad ze składników prosto z lodówki

U kobiet ćwiczenia działają szybciej. Ta różnica jest uderzająca!

U kobiet ćwiczenia działają szybciej. Ta różnica jest uderzająca!