Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w...
fot. fpwing/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Prażenie orzechów do mocnego zarumienienia

Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w piekarniku są chrupkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Niestety wysoka temperatura, w której odbywa się proces, powoduje utlenianie się nienasyconych kwasów tłuszczowych, wytworzenie tłuszczy trans i wolnych rodników, a także straty witamin A i E.

Dlatego prażyć trzeba w odpowiedni sposób. Porcję nasion, należy wsypać na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Czas prażenia zależy od wielkości produktu. By podprażyć sezam lub wiórki kokosowe wystarczy 15 sekund, natomiast orzechy włoskie lub migdały będą potrzebowały około minuty. Moment wyczucia charakterystycznego zapachu to znak, że proces należy zakończyć. Gotowe nasiona powinny mieć prawie niezmieniony kolor w stosunku do produktu wyjściowego i charakteryzować się specyficznym, przyjemnym zapachem i aromatem.

Zobacz również

W Wituni rozszczelniła się butla z gazem. Mężczyzna w szpitalu

NOWE
W Wituni rozszczelniła się butla z gazem. Mężczyzna w szpitalu

W Pucharze Polski odwrotnie niż w lidze. Lechia ograła Stilon w Gorzowie

W Pucharze Polski odwrotnie niż w lidze. Lechia ograła Stilon w Gorzowie

Polecamy

5 polskich tradycji zachwyciło ekspertów! Warto zobaczyć je na własne oczy

5 polskich tradycji zachwyciło ekspertów! Warto zobaczyć je na własne oczy

Paryż przygotowuje 26 stref kibica na igrzyska olimpijskie

Paryż przygotowuje 26 stref kibica na igrzyska olimpijskie

Posłuchaj eksperta i jedz śniadanie o tej porze, aby schudnąć i dobrze się czuć

Posłuchaj eksperta i jedz śniadanie o tej porze, aby schudnąć i dobrze się czuć